2018
03.07

2018.07.03

Columbia University: the Campus of light, without walls, open to the city.


The layout is designed from UniFor glass partitions that subdivide the large meeting rooms and interactive spaces.

Columbia University: the Campus of light, without walls, open to the city.

“Here, between the old Packard automobile factory and a pioneering dairy with the very first pasteurization plant and an all-white tiled facade, the problem was recuperating an abandoned industrial site and converting it into a university campus – explained Piano. An academy with neither walls nor gates: accessible to visitors and with numerous cultural programmes open to those who live in the district.”

And Campus it was, a poster building which will boast a special office, for Barack Obama.

The renovation of Columbia launched by its President Lee Bollinger– insists on a surface area of over 130 thousand square meters and is part of a maxi programme that aims to revolutionize the roughly seven-hectare stretch of West Harlem that goes from here right up to the banks of the Hudson and involve some of the greats of contemporary architecture.

The Campus, which also includes the laboratories and offices of the Jerome L. Greene Science Center – architecture and interiors by the Renzo Piano Building Workshop in partnership with Davis Brody Bond, Body-Lawson Associates - has a marked urban and manufacturing connotation, a sort of shared factory of knowledge, made of glass and steel, with a multimedia gallery, exhibition and conference spaces and a theater. A building divided into four quadrants, which becomes a lantern, a beacon of design, projects and know-how, open, accessible, multicultural and multifunctional.

Designed to foster interaction, sharing and cooperating between lecturers, scholars and students, the layout is designed from glass partitions that subdivide the large meeting rooms and interactive spaces overlooking the central area, offices, operational areas and research laboratories placed around the perimeter.

The identifying feature is the floor-to-ceiling Parete RP partition walls designed by RPBW produced by UniFor– over 1500 linear meters – of natural anodized aluminum, with various finishes, single or double glazing, soundproofing, with or without fanlights, used with great functional and design flair. The building’s hi-tech connotation and attention to sustainability are reflected in its LEED Platinum certificate.

2019
06.09
New Opening UniFor | Flagship Store Paris

2019.09.06

New Opening UniFor | Flagship Store Paris

On the occasion of its 50th anniversary, UniFor, a company of the Molteni Group that develops and manufactures solutions for the contemporary office, is restoring and renewing the historic showroom of its French branch, designed by Afra and Tobia Scarpa in 1979.

2019
09.08
august, the Molteni&C Contract Project by Vincent Van Duysen

2019.08.09

august, the Molteni&C Contract Project by Vincent Van Duysen

Vincent Van Duysen Architects’ turns 19th-century military hospital and its gardens into august, a modern-day sanctuary comprising of a Hotel, restaurant, bar, wellness, shop and gardens located in the vibrant city of Antwerp, Belgium.

2019
01.08
Contemporary Quirinale Project Sees Molteni&C in a Lead Role

2019.08.01

Contemporary Quirinale Project Sees Molteni&C in a Lead Role

The Quirinale, home of the Italians, opens its doors to creations by contemporary masters of painting and sculpture, and to the creative genius of the leading figures of design of recent decades. Over 70 works join the masterpieces of the historical heritage that graces the halls and spaces of the palace.